Wissenschaftliche Beiträge und Lehre

Dr. Martin Mayerhofer FSO

Publications

Books

• “Die Erziehung des Menschen. Untersuchungen zu einem Leitmotiv im Wirken von Basilius von Cäsarea”, Doctoral Thesis, Paradosis 54, Fribourg 2013.
  • “Die Schrift Ad adolescentes von Basilius von Cäsarea im geschichtlich-kulturellen Umfeld”, Licentiate Thesis, Rom PUG 2009.
  • Introduction and translation of „Basilius von Cäsarea, An die Jugendlichen – wie sie aus der griechischen Literatur Nutzen ziehen können“ (to be submitted for publication)

Journal Articles

•  „The Spiritual Fatherhood of the Priest in Patristic and Medieval Pauline Commentaries“, to be published in: Logos. A Journal of Catholic Thought and Culture 23:2 (2020), 100-123.
  • “Höhepunkte mittelalterlicher Paulusexegese: Die Kommentierung des Corpus Paulinum durch Haymo von Auxerre und Bruno den Kartäuser ”, in: Archa Verbi. Yearbook for the Study of Medieval Theology 15 (2018), 25-56.
  • “Die basilianische Anthropologie als Verständnisschlüssel zu Ad adolescentes”, in: Studia Patristica 67 (2013), 47-52

Paper Presentations

• “Kirchengeschichtliche best practice. Erlernbarkeit von Mission“, Paper presented at the Congress “Mission ist möglich”, 18th October 2019 in Heiligenkreuz.
  • “ Tradition und Fortschritt im Verständnis der Kirchenväter und der frühen Konzilien“, Paper presented at the 31st Internationale Theologische Sommerakademie, 26th August 2019 in Aigen
  • “Der Mensch als Mann und Frau in der mittelalterlichen Auslegung von Psalm 8,5-6 Genesis 1-2 und Eph 5,21-33“, Paper presented at the Annual Conference of the International Society for the Study of Medieval Theology, 24th June 2019 in Linz.
  • “Das Menschenbild bei den östlichen Kirchenvätern. Eine Ökologie des Menschen“, Paper presented at the Congress “Freude am Glauben“, 21 July 2018 in Fulda.
  • “The Anthropology of the Cappadocian Fathers and its importance for christian education and spiritual perfection, Lecture presented at the International Theological Institut Trumau, 16 November 2017.
  • “Die Paulusinterpretation in Spätantike und Mittelalter”, Paper presented at the Annual Conference of the International Society for the Study of Medieval Theology, 17-18 October 2016 in Vienna.
  • “Der Zölibat”, Paper presented at the Wiener Katholische Akademie, 04 December 2015 in Vienna.
  • “Die Paulusinterpretation von der Spätantike bis zur frühen Neuzeit”, Paper presented at the doctoral seminar of the Theological Faculty of the University of Vienna, 21 March 2014.
  • “Vom christlichen Monotheismus zum monotropen Christen. Monotheistisch geprägte Denkfiguren bei Basilius von Cäsarea“, Paper presented at the Annual Conference of the Arbeitskreis Patristik, 20-22 April 2012 in Münster.

Teaching Competence

• 2019-2020: Professor of the courses “Church and World History” (Liberal arts program), “Patristics II” (STM program) and “Introduction to the New Testament” (MMF program) at the International Theological Institute Trumau, Austria
  • 2018-2019: Visiting Professor of the course “Foundations of Theology I: Scripture and Jesus Christ” at the School of Theology and Religious Studies of the Catholic University of America, United States
  • 2017-2018: Assistant Professor of “Kirchengeschichte 1 - Altertum” at the Philosophical-Theological Institute of Heiligenkreuz Benedikt XVI., Austria